Ті, хто й досі використовує для тушкування страв звичайні каструлі, напевно, просто не чули про існування афганських казанів. Адже в жодному іншому посуді ви не зможете приготувати їжу такою ніжною та соковитою. Будова афганського казана особлива. Він нагадує скороварку, а його найширша частина припадає на середину. Крім того, у нього є масивна кришка, яка герметично закривається. Завдяки цьому, під час приготування їжі всередині казана не виходить повітря, тиск збільшується і їжа готується в 2-3 рази швидше.

Але для того, щоб афганський казан-скороварка повністю справляється зі своїми завданнями, він повинен бути оригінальним. Як не помилитися з вибором і купити те, що треба, ми розповімо далі.

Як вибрати оригінальний афганський казан?

Сама назва цього посуду говорить за себе. Оригінальні казани здавна виготовляються виключно в Афганістані. В якості матеріалу використовується харчовий алюміній. Товщина стінок від 8 до 12 мм залежно від місця. Методи виготовлення цього посуду з давніх часів практично не змінилися. Це алюмінієве лиття, яке потім майже вручну обробляється, шліфується та полірується. Афганські казани розраховані на дуже тривалий термін використання.

Як відрізнити оригінальний афганський казан від підробки? 

  1. Зверніть увагу на наявність коробки. Оригінальні афганські казани виробництва RASHKO BABA завжди випускаються в спеціальній коробці, на якій є фірмовий логотип компанії.

  2. Клапани та ручки. На оригінальних клапанах та ручках обов’язково буде назва заводу RASHKO BABA. Ручка плавно відкручується та закручується без зайвих зусиль.

  3. Оригінальні казани завжди йдуть з інструкцією від виробника на 3-х мовах.

  4. Шліфування рівномірне, колір однорідний.

  5. На кришці та стінці казана є логотип компанії RASHKO BABA.

За відгуками споживачів кращий афганський казан той, який виготовляється заводом RASHKO BABA. Виробник пропонує дві моделі казанів: чорні та двоколірні. Мабуть, єдина відмінність між ними в тому, що другі мають два види покриття: вгорі – коричневе, а внизу – нікельоване. Проте, обидві моделі мають гарні експлуатаційні характеристики, відмінно підходять для використання вдома та на природі.

Для чого може використовуватись скороварка-афганка?

Приготувати їжу в афганському казані можна на відкритому полум’ї, газовій плиті чи сільській пічці. Єдиним винятком є індукційні плити – без спеціальної підставки використовувати на них афганський казан заборонено. Незважаючи на таку нетипову конструкцію, цей вид посуду абсолютно універсальний. Його можна використовувати різними способами:

  • Як каструлю. Без кришки, змішавши продукти з водою, на вогні або вугіллі.

  • Як сковороду для смаження й тушкування. Наливши олії на дно після розігрівання, з кришкою або без, на сильному вогні.

  • Як скороварку. Зі щільно закрученою кришкою на середньому вогні, з додаванням води або у власному соку.

  • Як казан. З кришкою або без, на повільному вогні або вугіллі без додавання води до ефекту печеного м’яса/овочів.

Афганські казани бувають різної ємності. Ви можете підібрати модель, виходячи з того, для якої кількості осіб збираєтесь готувати їжу. А на нашому сайті ви завжди зможете купити афганський казан 10 літрів, 15 літрів, 20 літрів, 30 літрів та невеликі 8-ми літрові моделі за вигідною ціною.