Неможливо уявити приготування страв східної кухні без спеціального казана. Його не замінить навіть найякісніша каструля чи сковорідка. І це зовсім не той казан, який ви звикли брати у туристичні походи. Це посуд із давньою історією, на якому тримається ціла східна культура. А сьогодні будь-який житель світу зможе привнести до своєї оселі частинку сходу з його традиційною кухнею.

Чому узбецький чавунний казан має таку популярність? Справа в тому, що завдяки особливій конструкції та матеріалу страви в ньому не смажаться, а повільно пропарюються і тушкуються. Всі інгредієнти добре просочуються спеціями і водночас не втрачають свого природного смаку. Будь-які страви, приготовані в такий спосіб, виходять дуже соковитими та ароматними. Головне лише вибрати якісний казан. А як це зробити, ми вам розповімо у цій статті.

Як вибрати казан чавунний?

Більшість рецептів східної кухні створено спеціально для приготування в казані. Якщо ви спробуєте приготувати їх у звичайній каструлі, смак буде зовсім не той. Саме тому варто купити справжній узбецький казан. Звичайно, сьогодні його зовнішній вигляд та стилістика трохи змінилися, але функціональність та зручність залишилися.

На що звернути увагу під час вибору узбецького казана? 

  1. Матеріал. Казани можуть бути виготовлені з алюмінію, сталі, проте найпопулярнішими є чавунні. Чавун має товсті стінки, завдяки чому їжа повільно, рівномірно нагрівається, довго залишається теплою, не пригорає. Ще одна важлива перевага матеріалу – довговічність. Казани з чавуну мають практично необмежений термін експлуатації та можуть прослужити вам десятки років.

  2. Форма. Традиційно узбецькі казани виготовляють у вигляді півсфери. Вони мають маленьке плоске дно та округлі стінки, можуть використовуватися на відкритому вогні та на плиті. У такому посуді страва доходить до готовності навіть після вимкнення вогню.

  3. Зовнішній вигляд. При виборі казанів потрібно ретельно перевіряти наявність дефектів, перекосів, сколів і нерівностей всередині. В оригінальних узбецьких казанах внутрішня поверхня шліфована ручним способом.

Вибрати обсяг казана дуже просто. Вам потрібно відштовхуватись від того, де ви збираєтеся на ньому готувати. Якщо на плиті – вибирайте за обсягом конфорки, а якщо на вогні – від кількості людей, на яких збираєтеся готувати.

Казани чавунні узбецькі від відомих виробників у каталозі інтернет-магазину «ЖарОК»

Серед виробників узбецьких казанів вже є ті, які заслужили на повагу серед споживачів високою якістю їхнього товару. Навіть люди далекі від цієї сфери точно чули про них. Тому, якщо ви у пошуках дійсно якісного виробу, рекомендуємо звернути увагу на:

  • Наманганські казани;

  • Казани азіатські «Сітон»;

  • Казани азіатські «Біол»;

  • Чавунні казани «Брізол».

Всі ці узбецькі казани купити ви зможете в інтернет-магазині «ЖарОК». У нас тільки оригінальна продукція від кращих східних виробників. Можете не замислюючись купувати їх казани і відкривати для себе секрети східної кухні.