Виїзд на природу – сама по собі чудова ідея, і він стане ще кращим із приготуванням тієї чи іншої страви. Шашлики, звичайно, ніхто не скасовував, – вони завжди будуть актуальні, – але спробувати себе в ролі кухаря біля казана на багатті – ідея, яку принаймні одного разу варто втілити в життя. По-перше, це дуже зручно, адже посуд розрахований на багато порцій (ідеально для великої компанії); по-друге, їжа готується поступово і не змушує вас постійно бігати туди-сюди перевіряти, чи вона не підгоріла. Але найголовніше – страви виходять напрочуд смачними та ароматними, що підтвердить будь-хто, хто хоча б раз готував чи куштував їх.

Для приготування страв у казані знадобляться спеціальні аксесуари. Вони зроблять процес готування на відкритому вогні і зручним, і, що не менш важливо, безпечним.

Шумівки для казана: що треба знати

Отже, розберемося, що це таке і для чого потрібне. Шумівка являє собою велику плоску ложку, всіяну отворами, з довгою ручкою, яку використовують для приготування різноманітних страв у глибокому посуді, в тому числі тих самих казанах. Вона потрібна для декількох завдань:

  • Для зняття густої піни (szum у деяких слов'янських мовах це «піна», а szumować – «знімати піну»), утворюваної під час варіння м'яса, риби і не тільки, включаючи навіть варення.
  • Щоб діставати з гарячого бульйону чи соусу готову їжу (пельмені, вареники, котлети, тефтелі тощо) з казана, каструлі, сковороди, даючи при цьому стекти рідині та жиру.
  • Для перемішування плову та рагу використовується кафгір – овальна або кругла ложка з довгою ручкою. Це традиційна узбецька шумівка для плову, яка має отвори лише в центрі.
  • Для смаження по фритюрі, бланшування та витягування продуктів з окропу. З цією ціллю на азіатській кухні використовується сітчаста шумівка.

Крім того, таке кухонне пристосування успішно застосовують і для приготування яєць пашот, витягування солінь із банок та бочок, проціджування компотів. Ще один сценарій її використання – сервірування: за допомогою шумівки дуже зручно захопити продукт і викласти його на тарілку.

А чому варто купити ополоник?

Другим представником начиння, яке має бути на кожній кухні і яке стане вам у пригоді під час приготування їжі на природі, є половник – велика ложка з довгою ручкою об'ємом від 50 мл. Варишка (інша поширена його назва) потрібна для подачі різних рідких страв – нею розливають по тарілках всілякі супи, бульйони, каші, а ще наповнюють чашки соком і звареними в каструлі напоями, як-от компотом або киселем.

Цікаво, що кухонний половник дозволяє відміряти точний об’єм окремої порції і потім подати її на стіл, тоді як столовий є більш «домашнім» варіантом. Його приносять разом із стравою, даючи таким чином людям, що зібралися за столом, можливість самостійно визначити підхожий для них розмір порції.

Що стосується матеріалу виготовлення половників, то це метал (нержавіюча сталь, алюміній, мідь), синтетика (пластмаса, пластик, тефлон, силікон, поліпропілен), рідше – дерево. Детальніше знайомство з їхніми особливостями та перевагами стане темою нашої статті іншим разом.

Як купити шумівку та половник для казана в нашому інтернет-магазині?

Перемістіть уподобаний виріб в кошик і заповніть онлайн-заявку. Доступне і швидке замовлення – від вас потрібно заповнити лише 3 поля: ПІБ, телефон та електронна пошта. Також ви можете звернутися до нас за контактним номером телефону.