Кількість
|
Вартість
|
||
|
Сковорода чавунна Maysternya. Ø 28 см, вага 3,2 кг, борт 6 см.
Велика сковорода на велику родину. Високий борт. Все поміщається й нічого не випадає. Ручка з вільхи, просочена олією. На звичайному гвинті з широкою борозною. Це щоб якщо раптом треба піджати, то зробити це можна просто ложкою або вилкою.
Трохи про чавун
Сталь містить вуглецю до 2 %. Якщо відсоток більший, то це чавун. У цьому разі без жодного покриття (без емалі). Тому може поіржавіти, якщо мокрою залишати! Важка! Не плутати зі старою бабусиною «чавунною» сковорідкою з литого алюмінію.
Покриття на чавунному посуді утворюється в процесі прожарювання (якщо нова). А в процесі приготування воно постійно оновлюється. Але це не антипригарне покриття, як багато хто чомусь думає (тому, що чорне?), а найтонша полімерна плівка із запеченої олії (жиру), яка захищає Ваш посуд від корозії, а також має гідрофобні властивості (відштовхує воду). І тому, для того, щоб не прилипало, готувати потрібно з олією. Хіба що коржі можна без олії пекти. А ще! На чавуні можна ПЕКТИ, тому що він, крім усього іншого, має високу теплову емісію. Це ледь не найважливіша перевага чавуну - здатність віддавати тепло. Тепло від добре прогрітої сковороди Ви відчуєте за пів метра! Такий ефект Вам від інших матеріалів не отримати. Теплова емісія в чавуну вдесятеро вища, ніж в алюмінію. Це означає, що продукт готується не тільки в місці доторкання з поверхнею, а практично по всьому тілу пропікається. І якщо на алюмінієвій млиннниці Ви млинці смажитимете, то на чавунній Ви їх будете пекти.